10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca Kabul edilmesi ile birlikte insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla, 10 Aralık tarihini "Dünya İnsan Hakları Günü" olarak kutlamaktayız.İnsan hak ve hürriyetlerinin önemini anlatmak için 10 Aralık ile başlayan hafta ülkemizde ve bütün dünyada "İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası" olarak çeşitli etkinliklerle kutlanır. Okulumuzda da 10 aralık insan haklar günü ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.


Her yıl 10 Aralık, dünya genelinde İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Bu anlamlı gün, 1948 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve tüm

insanların doğuştan sahip olduğu temel

 

hakları ve özgürlükleri güvence altına alan Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'nin kabul edildiği tarihi temsil etmektedir.

İnsan Hakları Günü, insan haklarının önemini vurgulamak, bu haklara saygı göstermek ve dünya genelinde eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelesine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen etkinlikler, konferanslar ve kampanyalar ile kutlanır. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi, dil, renk, cinsiyet, din, siyasi veya diğer görüşlere, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğum veya diğer herhangi bir durum açısından ayrım gözetmeksizin herkesin hak ve özgürlüklerini korumayı amaçlamaktadır.

Bu özel gün, insan haklarına yapılan ihlalleri önlemek, hükümetleri ve toplumları bu haklara saygı göstermeye teşvik etmek ve dünya genelinde barış, özgürlük ve adaletin güçlenmesine katkıda bulunmak için bir fırsat sunmaktadır. Her bireyin yaşam hakkına, eğitim hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne, adil yargılanma hakkına saygı göstermek, insan hakları kültürünü güçlendirmek ve yaygınlaştırmak hepimizin ortak sorumluluğudur.

İnsan Hakları Günü, insanlık için daha adil, özgür ve eşit bir dünya kurma yolundaki taahhütlerimizi hatırlatırken, insan haklarının evrenselliği ilkesine olan inancımızı pekiştirmemizi sağlar. Bu özel gün, birlikte çalışarak insan onurunu koruma ve yüceltme çabalarımıza odaklanmamıza vesile olur.

Bu vesileyle, tüm dünyada insan haklarına saygı gösteren, adalet ve özgürlük için mücadele eden bireylerin ve kuruluşların bir araya gelerek daha aydınlık bir gelecek için birlikte çalışmalarını umut ediyoruz. İnsan Hakları Günü, gelecek nesillere daha adil bir dünya bırakma taahhüdümüzü tazelemek ve güçlendirmek için önemli bir fırsattır.

12-12-2023

12-12-2023

 

12-12-2023

 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi